Wat is genderidentiteit?

genderidentiteit

Als iemand geboren wordt, wordt naar aanleiding van je biologische kenmerken besloten of iemand een jongen of een meisje i. Jongens hebben een piemeltje, meisjes een vagina. Maar in sommige gevallen komen kinderen er op latere leeftijd achter dat hun lichaam niet bij hun past, je hebt dan dus een andere genderidentiteit dan wat je biologische identiteit is. Dit kan op alle leeftijden voorkomen; soms hebben kinderen als peuter al het gevoel dat hun lichaam niet aansluit bij hoe ze zich vanbinnen voelen. Maar ook komt het voor dat dit pas op latere leeftijd gebeurt, bijvoorbeeld op een leeftijd van 50 jaar.

Iedereen is anders en iedereen is zichzelf

Dat je je aan het begin misschien een beetje anders voelt, is niet gek. Je bent je hele leven gewend geweest dat overal staat dat jij een vrouw bent. Als je er dan achter komt dat je je eigenlijk meer mannelijk voelt, of voelt dat je er tussenin zit, kan dit als een schok ervaren worden: je genderidentiteit is anders dan verwacht. Als je je zo voelt, is het absoluut niet iets om over te schamen: het is wie jij bent, iedereen is anders, maar iedereen mag zichzelf zijn. Mocht je er graag over praten, schroom dan niet om iemand te zoeken waarmee dat kan!

Praten over je genderidentiteit

Om jezelf zo goed mogelijk te ontwikkelen en erachter te komen waar het gevoel dat jij hebt precies vandaan komt, kan het fijn zijn om er met iemand over te praten. In eerste instantie wil je het misschien wel kwijt aan je geliefden, zoals je familie en vrienden. Daarnaast kun je ook een professionele coach zoeken die jou kan helpen en naar je kan luisteren. Zulke gesprekken werken vaak erg fijn en opluchtend, en zorgen ervoor dat je een zo goed mogelijke begeleiding krijgt. Ook als je een traject in wil gaan om je uiterlijke kenmerken te laten voldoen bij jouw innerlijke gevoel, kan begeleiding van een professionele coach erg fijn en verhelderend zijn.